Livezile de meri: ce trebuie să știi atunci când înființezi o livadă

Dacă dorești să începi o afacere în domeniul producției de mere, este bine să știi câteva lucruri înainte de a porni la drum.

Ca în orice lucru, felul în care începi și în care pui bazele viitoarei tale livezi, este deosebit de important și va avea o influență majoră asupra calității și cantității de fructe pe care o vei obține și, implicit, asupra prosperității viitoarei tale afaceri.

În articolul care urmează îți vom prezenta detaliile la care trebuie să fii atent atunci când alegi amplasamentul viitoarei tale livezi.

 • Relieful și amplasamentul livezii
 • Relieful, caracteristicile climatice ale zonei și caracteristicile solului sunt importante pentru bunul mers al plantației. Pentru a crește și pentru a fi productivi, merii au nevoie de lumina soarelui din abundență, așa că, primul lucru la care trebuie să fii atent este ca terenul pe care urmează să înființezi plantația să aibă o bună expunere la soare.

  Dacă nu ai la dispoziție un teren plat și este necesar să plantezi într-o zonă de deal, evită versanții care nu au expunere la soare întreaga zi (nord, est sau vest), și încearcă să găsești un teren cu expunere spre sud. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine. Diferențele de producție determinate chiar și de câteva ore de umbră pe zi, sunt destul de mari și îți vor afecta profiturile.

  Evită zonele în care există curenți de aer predominanți.

  Evită acele terenuri pe care au fost livezi, și în special cele pe care au fost plantați meri. Există posibilitatea ca dăunătorii și patogenii din fosta livadă să fie încă activi, în sol, iar noua plantație să preia bolile și problemele celei vechi.

  Merii sunt pomi aclimatizați regiunilor temperate. Ei au nevoie de ciclul primăvară-vară-toamnă-iarnă, așa că extremele de temperatură (îngheț prelungit, căldură excesivă) și temperaturile constante, cu puține variații, așa cum avem în regiunile nordice, subtropicale, tropicale sau pe malul oceanelor, nu le permit dezvoltarea optimă.

  Din acest motiv, deși țara noastră are o climă ideală pentru cultura mărului, trebuie să se evite văile și zonele care favorizează persistența aerului rece primăvara, deoarece înghețul de primăvară le poate afecta sau distruge florile, iar dacă se întâmplă asta, recolta acelui an este compromisă!

  Este bine să te interesezi dacă în zona în care intenționezi să înființezi plantația vin geruri târzii, de primăvară. Chiar și un ger scurt, de numai o noapte, poate compromite florile.

  În general, merii nu sunt pretențioși în privința solurilor. Preferă solurile argiloase, bine drenate, dar cresc și în soluri mai nisipoase. Trebuie însă acordată atenție alcalinității solului, deoarece valoarea pH-ului este recomandat să fie între 6 și 7.

  Apoi, și soiurile trebuie alese în funcție de caracteristicile climatice ale zonei unde vor fi plantați pomii. Un soi care rodește și se coace târziu nu poate fi folosit într-o zonă unde înghețul se instalează mai devreme toamna, pentru că gerul poate afecta fructele.

 • Alegerea speciei (soiului)
 • În funcție de specie, merele pot fi culese începând cu mijlocul verii și până toamna târziu, așa că poți alege acele soiuri care se potrivesc cel mai bine climatului zonei în care vei înființa plantația. Unele specii rezistă la temperaturi mai scăzute iarna, altele rezistă mai bine la secetă, altele tolerează bine solurile umede, iar altele sunt pitice, deci ușor de cules.

  Discută aceste detalii cu un inginer înainte de a alege soiul sau soiurile pe care le vei folosi. Un soi cu producție mare la hectar s-ar putea să nu fie, neapărat, cea mai bună alegere pentru tine.

  Unele soiuri au nevoie de polenizatori, așa că este bine să plantezi mai multe specii în aceeași livadă.

  Un detaliu important la care trebuie să fii atent este legat de bolile pomilor din zona plantației. Încearcă să afli dacă mai există livezi în zonă sau chiar meri răzleți, ce soiuri au plantat ceilalți agricultori și care sunt dăunătorii și bolile cu care se confruntă.

  Apoi caută specii rezistente la bolile respective. Un soi care produce 80 de tone la hectar, s-ar putea să nu își atingă potențialul sau chiar să nu producă nimic dacă polenizatorii (albine și alte insecte) îți aduc de la alți meri o bacterie distructivă pentru care plantația ta nu are rezistență naturală sau dacă zona este afectată de un alt patogen.

  Varianta ar consta în aplicarea unor scheme de tratament, dar în funcție de intensitatea atacurilor patogene, s-ar putea ca investiția financiară în tratamentele fitosanitare necesare să reducă drastic randamentul financiar al noii tale livezi, în special datorită faptului că pomii sunt mai vulnerabili la boli în prima parte a vieții, când sunt tineri, perioadă în care nici nu rodesc.

  Așa că lupta cu o epidemie serioasă de rapăn, de exemplu, s-ar putea să afecteze grav randamentul economic al plantației tale și să consume resurse financiare foarte mari înainte de a intra pe rod, în vreme ce un soi imun la această boală nu are nevoie de tratamente.

  Așa că acordă atenție sporită bolilor care apar în zonă. Acestea pot fi transmise chiar și de oamenii care îți vizitează plantația.

 • Potențialul de valorificare al producției
 • În afară de capacitatea de producție la hectar, de rezistența naturală la anumite boli și de adaptarea la regimul climatic al zonei, este bine să acorzi atenție și caracteristicilor produsului finit.

  Unele mere sunt foarte zemoase, deci bune pentru suc, altele sunt bune pentru gemuri, altele sunt foarte dulci. Unele sunt destinate spre a fi consumate proaspete și nu au o durată lungă de viață la raft, altele, dacă sunt depozitate în condiții optime, își păstrează aspectul și mult timp după recoltare, devenind o variantă foarte fiabilă economic, deoarece pot fi vândute în afara sezonului, deci la prețuri mult mai mari.

  Este bine ca fiecare să-și aleagă o varietate de mere care se potrivește planurilor de afaceri și pieței de desfacere pe care o are la dispoziție.